Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

΄΄Σκοπός η αφύπνισή μας΄΄

Συνέντευξη του Δ. Μανίνη στην δημοσιογράφο Αλίκη Κοτζιά για την εφημερίδα ΄΄Ελεύθερος Τύπος΄΄ (17/05/2019)

Mε «Λόγον Εσώτερον» ο εικαστικός
∆ημήτρης Μανίνης κάνει δυναμική επανεμφάνιση στα καλλιτεχνικά δρώμενα και παρουσιάζει ένα αντιπροσωπευτικό μέρος του έργου του σε μια σημαντική αναδρομική έκθεση.

Ο γνωστός και ως «δάσκαλος» στους εικαστικούς κύκλους, λόγω της μακροχρόνιας σχέσης του με τη διδασκαλία και την αναζήτηση νέων ταλέντων, εκθέτει έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, ύστερα από πολύ καιρό σιωπής και εσωτερικής αναζήτησης.

Με αφορμή τη νέα έκθεση ζωγραφικής
και γλυπτικής, ο ζωγράφος, γλύπτης και
συγγραφέας ∆ημήτρης Μανίνης, ο οποίος
προτιμά να απομονώνεται για μεγάλα δια
στήματα στο Πήλιο, δηλώνει στον Ελεύθερο
Τύπο ότι «σκοπός της έκθεσης ζωγραφικής
και γλυπτικής είναι η αφύπνισή μας.
Ο καλλιτέχνης ερευνά και εξελίσσεται ασταμάτητα, απόδειξη αποτελεί το πολύπλοκο και ευρύ έργο του.

Κάθε φορά στο πλαίσιο της έρευνάς του αναγεννάται και επανεφευρίσκει τον εαυτό του» και μας παροτρύνει να πράξουμε το ίδιο.

Σε παλαιότερη συνέντευξη, ο ίδιος είχε αναλύσει το λόγο της καλλιτεχνικής του ύπαρξης: «Ζωγραφίζω κυρίως την ανθρώπινη περιπέτεια, γι’ αυτό και ανεξαρτήτως ζωγραφικής περιόδου τα έργα μου διαθέτουν έντονα εξπρεσιονιστικά στοιχεία. 

Ακόμα κι όταν ζωγραφίζω τοπία, επιλέγω εκείνα στα οποία έχει εγγραφεί ο ανθρώπινος ιδρώτας
και έχει διαμορφώσει το τοπίο. 

Η φύση συνιστά τον θρίαμβο του τυχαίου, αντιθέτως προς τον άνθρωπο που προσπαθεί να προβλέψει και να οργανώσει συνθήκες που διασφαλίζουν κατά το δυνατόν την παρούσα και μελλοντική του επιβίωση». Ο δάσκαλος, καθώς διδάσκει, διδάσκεται από τους σπουδαστές

Ο ∆ημήτρης Μανίνης έχει σημαντική παρουσία στην τέχνη και απολαμβάνει μεγάλης αναγνώρισης στο εξωτερικό. Είναι όμως καλλιτέχνης και δάσκαλος ταυτόχρονα. 

Οπως λέει, «ο δάσκαλος, καθώς διδάσκει, διδάσκεται από τους σπουδαστές του».
Από το 2001 που ξεκίνησε να διδάσκει στο Κολλέγιο Αθηνών, δεν έχει σταματήσει να έχει επαφή με ομάδες σπουδαστών, απολαμβάνοντας με ευχαρίστηση κάθε φορά την ανακάλυψη νέων ταλέντων. 

Το μάθημά του «Εικαστικά Παίγνια» έχουν παρακολουθήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια εκατοντάδες μαθητές. Τα έργα του ∆. Μανίνη έχουν λάβει διθυραμβικές κριτικές στη Ιταλία, όπου
ο καλλιτέχνης έχει κάνει εκθέσεις. Αν και ο ίδιος δηλώνει εκτός μηχανισμών, έχει κάνει
έκθεση στο Τορίνο, καθώς και στην Μπιενάλε της Βενετίας, χωρίς μάλιστα να το προσπαθήσει πολύ ο ίδιος, αφού τον προσκάλεσε το διεθνές ίδρυμα εικαστικών Antonio dal Ponte για να εκθέσει τα έργα του.
Ο γνωστός τεχνοκριτικός-σημειολόγος Χάρης Καμπουρίδης, μέλος της Academia Europaea, παρουσίασε τη βραδιά των εγκαι-νίων το έργο του ∆ημήτρη Μανίνη στην έκθεση που ξεκίνησε την Πέμπτη στο «ΧώροΤέχνης ΙΣΟΓΕΙΟ», στην Κηφισιά.
Ο κ. Καμπουρίδης τονίζει στην κριτική του για τον ζωγράφο-γλύπτη ∆ημήτρη Μανίνη:
«Ακρως εξατομικευμένη, ισχυρή και γοητευτική στην αφήγησή της η ζωγραφική του ∆ημήτρη Μανίνη. 
Ηταν μια από τις πρώτες μου κριτικές που δημοσίευσα πριν από 45 χρόνια, καθώς με συνεπήρε ο συμβολισμός και η μυστική ζωή των μορφών στα έργα του. Εξελισσόμενος έκτοτε συνεχώς ο ζω-
γράφος, ουσιαστικά όμως ο ίδιος στον εικαστικό κόσμο του, πάντα μεταξύ ποιητικής και μαγικής ματιάς στα οράματα που απεικονίζει, αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο για τη σύγχρονη ελληνική τέχνη, μέσα κι έξω από το κεντρικό ρεύμα της συλλογικής εικαστικής
μας ιστορίας».

Ο Ψυχαναλυτής, ψυχίατρος και συγγραφέας Νίκος Σιδέρης γράφει για τον Δημήτρη Μανίνη :Διανοητής και χειρώνακτας. Οραματιστής του φασματικού και φυσικός επιστήμονας. Εύρυθμος λειτουργός του χαώδους και παιγνιώδης χειριστής των νόμων. Αλχημιστής των λέξεων που μεταμορφώνει σε αφήγηση, πλάστης πρωτόφαντων εικόνων με υλικό την πιο κοινή μας εμπειρία ̶ πρόσωπα, πλεούμενα... Μαθητής της Φύσης και της Γνώσης, δάσκαλος της Καλής Μορφής και της αυστηρότητας του νου. Επιστήμονας, αισθητής, καλλιτέχνης, μάστορας. Μονάζων ως προς την ιδιοπροσωπία του, φίλος σεβαστικός, ανοιχτός στους απλούς ανθρώπους. Ελληνικός και Οικουμενικός.
Τα έργα του πολύπτυχα, πολυπλόκαμα, πολύχρωμα, στέρεα και ανοιχτά. Λεπτοφυής αδρότητα, ρέουσα αναλογία, ζυγισμένη δομή, πνοή απόλαυσης.

Όλβιοι όσοι τον συνάντησαν και όσοι θα τον συναντήσουν.
Αν κάποιος αναζητά την καθολική ενότητα του πνεύματος, η πιθανότητα να συναντηθεί με κάποια από τις εκφάνσεις του Δημήτρη αυξάνεται εκθετικά.

Με εμπιστεύθηκε, εδώ και χρόνια. Τον τιμώ, τώρα και πάντα.»
Νίκος Σιδέρης- Ψυχίατρος, ψυχαναλυτής και συγγραφέας

ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου