Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

΄΄Εικαστικά Παίγνια΄΄ 2017-2018

Μαθήματα ζωγραφικής με τον Δημήτρη Μανίνη 


“Εγώ δεν μπορώ να τραβήξω μιαν ίσια γραμμή” , είναι αυτό που ακούει κανείς σε συζητήσεις για την ζωγραφική.... Πρόκειται για μία από τις πολλές πλάνες που υπάρχουν σχετικώς με την ζωγραφική. Διότι, δουλειά του ζωγράφου, δεν είναι να τραβάει ίσιες γραμμές !!! Αυτό το κάνουν οι διακοσμητές και οι μηχανικοί... 

Το μόνο ζήτημα είναι αν επιθυμείς να εκφραστείς με την ζωγραφική. Τα υπόλοιπα θα συμβούν στο μάθημα “Εικαστικά Παίγνια”. Οι παλιότεροι μαθητές μου συχνά λένε “..δεν κατάλαβα πως έμαθα να ζωγραφίζω... είναι κάτι σαν μαγικό..... “ Δεν πρόκειται για μαγεία !

 Αν συμβαίνει να έχεις ταλέντο (κι αυτό το κρίνει μόνον όποιος διαθέτει τις σχετικές γνώσεις και εμπειρία), τότε, με την κατάλληλη καθοδήγηση θα μάθεις να ζωγραφίζεις. Και δεν θα μάθεις αν κάποιος σου βαστά και κινεί το χέρι σου επάνω στον πίνακα, αλλά αν “διανοιγεί” το βλέμμα σου, ώστε να αρχίσεις να “βλέπεις” όσα ως εκείνη την στιγμή ήταν αόρατα. Παρατηρείς, αλλά δεν “βλέπεις”.


Ο δικός μου ρόλος, είναι να αποσύρω τα πετάσματα που σου “αποκρύπτουν” την μαγεία της ζωής ! Δουλειά μου να διαγνώσω τις όποιες εγγενείς σου δυνατότητες τις οποίες και θα φροντίσω να ενδυναμώσω για να εκφρασθείς

Ξεκινάμε από την πρώτη συνάντηση (Α)με το χρώμα και (Β) με την προσπάθεια να αναιρέσω τις διάφορες παρεξηγήσεις που σου έχουν “φυτέψει” στο μυαλό και που στρεβλώνουν την αντιληπτική σου ικανότητα 

Σιγά σιγά. ταυτοχρόνως με τις τεχνικές πληροφορίες που θα μαθαίνεις, θα αντιληφθείς ότι σχεδόν ολόκληρη η εικόνα που έχεις για την πραγματικότητα είναι ένα παζλ που τα τεμάχιά του αποτελούνται από στερεότυπα, ενώ, ελάχιστα τεμάχια του παζλ προέρχονται από διεργασίες της δικής σου νόησης Όταν θα συμβεί αυτό, θα αρχίσεις να δημιουργείς Τέχνη. Διότι, το έργο Τέχνης, προέρχεται από τα έγκατα, τα βύθια του δημιουργού. 

Με άλλα λόγια, καθώς θα προχωράς στην υπόθεση της Τέχνης, ταυτοχρόνως θα διαδράμεις μία πορεία αυτογνωσίας..... Τα μαθήματα περιλαμβάνουν υλικό από διάφορα γνωστικά πεδία, ιστορία της Τέχνης, βιολογία, ψυχολογία, Μαθηματικά και άλλα , υλικό κατάλληλα προσαρμοσμένο για να διευκολύνει την πορεία σου.

Επίσης, προσκαλούμε ιδιαίτερες προσωπικότητες -ζωγράφους, ψυχολόγους και άλλους- που εισηγούνται διάφορα θέματα και τα οποία αποτελούν βάση για συζήτηση μαζί τους.



Ακόμα, τα μαθήματα περιλαμβάνουν ζωγραφική με γυμνό μοντέλο, ζωγραφική στο αστικό και περιαστικό χώρο, (τόσο την ημέρα, όσο και την νύχτα,) καθώς και μία εβδομάδα ζωγραφικής στο Ανατολικό Πήλιο, κατά την διάρκεια του θέρους, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των σπουδαστών για τα μαθήματα.

Ομαδικές εκθέσεις σπουδαστών 

Τέλος, με την λήξη κάθε διδακτικού έτους, οργανώνουμε ομαδική έκθεση στην οποία εκθέτουν όλοι οι σπουδαστές. Όταν υπάρχει λόγος , όπως το 2015, πραγματοποιούνται και άλλες ομαδικές εκθέσεις, όπως εκείνη πραγματοποιήθηκε στην γκαλερί Chili Art (Στο Γκάζι, με την οποία έχουμε αποκαταστήσει μόνιμη συνεργασία), με θέμα την ποίηση του Νίκου Καββαδία 

Επιτρέψτε μου να μνημονεύσω επίσης την συνοδευτική ομαδική έκθεση των σπουδαστών μου, στην δική μου ατομική, στην Μπιενάλε της Βενετίας, το 2009 Μάλιστα, για όσους αποφοιτούν και ως ζωγράφοι πλέον εκθέτουν τα έργα τους, συνεισφέρουμε με κάθε τρόπο στην διοργάνωση της ατομικής τους εκθέσεως. 


Έως τώρα, έχουν εκθέσει την δουλειά τους στην γκαλερί Chili Art, οι σπουδαστές : Χαρά Μιχέλη, Άννα Παππά, Θοδωρής Κέππας, Πολυξένη Γεωργακοπούλου, Στέλλα Πυλαρινού. 
Η Στεφανία Παππά εξέθεσε τα έργα της σε γκαλερί στην Κωνσταντινούπολη.

 Αν ενδιαφέρεστε να συμμετέχετε στα μαθήματα, παρακαλώ, αφήστε inbox μήνυμα με το τηλέφωνό σας και θα επικοινωνήσω μαζί σας

Περισσότερες πληροφορίες για την ύλη των μαθημάτων εδώ:

Πίνακες από όλες τις ζωγραφικές εποχές του Δημήτρη Μανίνη, υπάρχουν εδώ: http://www.dimitrismaninis.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου